העמסה נכונה של רכב מסחרי ומשאית
עמסת מטען על רכב היא אתגר יומיומי עבור נהג רכב מסחרי ומשאית; זהו אתגר עבור מי שמעמיס ונוהג ברכב,
כולנו מכירים את התמונות מארצות רחוקות שבהן נראה רכב קטן שנדחסים בו אנשים רבים, הן בתוכו והן תלויים על דפנותיו, ועמם שלל חבילות ולעתים גם בעלי חיים.
אלו תמונות אקזוטיות ומשעשעות, אך לא נראה אותן בכבישי ארצנו. במדינה מתוקנת כשלנו יש חוקים ברורים הנוגעים להעמסה על רכב מסחרי, חוקים שנועדו להבטיח את בטיחות הנהג, הנוסעים וכלי הרכב האחרים על הכביש.
הסיבה לחוקים ולכללים הנוגעים להעמסת מטען היא שרכב עמוס מגיב אחרת מרכב שאינו עמוס. לעומס השפעה על מתלי הרכב, על מרכז הכובד שלו, על המהירות והיציבות של הרכב ועל מהירות התגובה שלו במצבי בלימה או סיבוב ההגה
ישנם חוקים לא מעטים הנוגעים להעמסת רכב, שיש להכירם ולנהוג לפיהם. עבירה על חוקים אלו כרוכה כמובן בקנס, או בהזמנה לדין וקבלת נקודות. אך התוצאה עלולה להיות חמורה הרבה יותר. במקרה הקל – עלול להיגרם נזק לרכב כתוצאה מהעמסת יתר. במקרה הרע יותר עלולים הנהג ו/או הנוסעים להימצא בסכנת חייםלכן, בין אם אתה נהג, המתפרנס מהובלת מטענים, ובין אם אתה עומד לבצע רק הובלה אחת, עליך להכיר חוקים אלה ולפעול על פיהם
עומס מותר
בכל ספר רכב מופיעות הוראת הקובעות:
- מהוא לחץ האוויר בצמיגים הקדמיים והאחוריים במצב רגיל ובמצב עמוס,
- מהו המשקל המירבי שמותר להעמיס על המשאית,
- לפני העמסת הרכב, חובה ללמוד מה הן הוראות היצרן של הרכב הספציפי, שאותו אתם עומדים להעמיס. יש למלא הוראות אלו בקפדנות, משום שמדובר בדיני נפשות.
מטען ללא חופש
כאשר מעמיסים מטען ברכב מסחרי, יש לדאוג שלא יהיה לו חופש תנועה בחלל הרכב. חפצים חופשיים יהפכו למסוכנים בעת בלימה, אם יהיה להם מסלול מעוף פנוי וישיר אל ראש הנהג או הנוסעים. מסיבה זו יש לעגן ולקשור כל מה שניתן לקשירה. חפצים קטנים יש לארוז בתוך ארגזים/מיכלים סגורים, מעוגנים לארגז.
מיקום נכון של המטען
כשאתם מתכננים איך להעמיס סחורה בתוך חלל הרכב המסחרי, זכרו שחפצים כבדים יש למקם על רצפת הרכב, אם אפשר דחוסים זה לזה ותחומים על ידי גב המושב או על ידי קירות התא הפנימי. אין לערום ערימה אחת גבוהה של חפצים כבדים, אם דבר אינו חוסם אותה מליפול במקרה בלימה. עדיף לערום בכמה ערימות נמוכות יותר. אם מושב הנהג והנוסע הקדמי הם בחלל אחד עם תא המטען, אין לערום סחורה מעבר לקו הגובה של המושבים. כלל זה מבטיח שלא יעופו חפצים מהחלק האחורי לקדמי בזמן בלימה, וכן ששדה הראייה של הנהג יישאר פנוי.
הובלת מטען עם נוסעים
אם מובילים גם נוסעים וגם מטען, אסור שצרכי הובלת המטען יפגעו בבטיחותם של הנוסעים. אין למנוע גישה לחגורות הבטיחות של כל אחד מהנוסעים, בטענה שחסר מקום למטען. יש לדאוג שהרכב יהיה גדול מספיק להכיל את כל המטען הדרוש, או לחילופין – שכמות המטען תוגבל על ידי המרחב הפנוי להובלה בטוחה בחלל הרכב הספציפי.
לחץ אוויר
חובה לוודא שלחץ האוויר בכל הצמיגים הוא תקין ותואם את הגדרות היצרן עבור רכב עמוס. צמיג שאינו מנופח כנדרש בזמן שהרכב עמוס יכול להוות מפגע בטיחותי חמור.
נהיגה מותאמת
נהיגה ברכב כשהוא עמוס לעייפה דורשת מהנהג התאמה לתנאים. יש להקפיד על מהירות שאינה גבוהה, להאט בהדרגה לפני סיבובים ולבצע אותם במתינות. יש לתכנן בלימה עם מרחק בלימה גדול יותר ולהימנע ככל האפשר מבלימות פתאומיות חזקות
רכבים מסחריים מודרניים הם רכבים בטיחותיים, הבנויים לספק ביטחון והגנה לנהג ולנוסעים במצבים שונים על הכביש. אם תפעלו בהתאם לדרישות של חוקי ההעמסה של רכב מסחרי או משאית ותנהגו ברכב בזהירות המתבקשת, מובטח שתזכו לחוויית נהיגה מוצלחת גם ברכב עמוס.
שתהיה לכם נסיעה טובה ובטוחה.